Make your own free website on Tripod.com
Even geduld a.u.b.

 

 

Z 17 : misdaadroman
Geeraerts, Jef

 

Geschreven door: Tom Brusselle
Taal: Nederlands
Vak: Nederlands
Soort: Uittreksel

 

 1. In de doolhof van de bibliotheek :
  Uiteindelijk heb ik Z17 van Jef Geeraerts gekozen.
  1. Ik heb dit boek gekozen omdat:
   omdat het me, nadat ik de korte inhoud gelezen had, een mooi en spannend boek leek. Ook had ik al van Jef Geeraerts gehoord.
  2. Inhoudelijk verwacht ik van dit boek...
   Ik verwacht dat het een spannend boek is die de werkelijkheid niet verbloemt en het hoofdpersonage niet voorstelt als een held zonder zwakke kanten.
  3. Ik weet al (heel wat) over dit onderwerp:
   Ik weet niet zo veel over dit onderwerp. Ik weet van het bestaan van de BOB, maar van de SIE en het POSA (waar Z17 lid van is)die men op de achterflap van het boek vermeld heb ik nog nooit gehoord.

 2. Oef! Ik heb mijn boek uit ....
  Mijn eerste reactie aan de hand van enkele bedenkingen ...
  Ik vond het een goed boek omdat het zeer spannend was. Het leest verschrikkelijk vlot en de stukjes tussen twee flash-backs zorgen ervoor dat de lezer zin heeft om verder te lezen. Ook waren er veel voetnoten verklaard achteraan, en de informatie in deze voetnoten wat betreft de methodes van de Rijkswacht, hun opsporingsapparatuur, enz. zou volgens de achterkant van het boek helemaal juist zijn.

 3. Ik heb er nog eens over nagedacht.
  1. Er is iemand in het boek met wie ik bijzonder meevoel, nl. de kolonel
   omdat dit personage ...
   Omdat dit personage veel sympathieker over komt dan het hoofdpersonage, Max Diemen. Hij blijkt zeer integer te zijn en is werkelijk geschokt als hij hoort wat Z17 allemaal aangericht heeft. Hij is heel plichtsbewust. Alhoewel hij grosso modo weet wat Max Diemen gedaan heeft is hij toch nog bereid om zijn visie van het verhaal te beluisteren.
  2. Als een vriend of vriendin me vroeg het boek na te vertellen, dan zou ik dit zo doen:
   Het boek gaat over Max Diemen die lid is van de uiterst geheime rijkswachteenheid POSA, bijgenaamd de Zoeloes. Zijn codenaam is Z17. Hij heeft als opdracht om te infiltreren in het drugsmilieu om zo drugsdealers te arresteren. Hij houdt echter drugs achter om ze zelf te verkopen, wat hem veel geld opbrengt.
   Iemand van de Rijkswacht ontdekt zijn bedrog en wil hem chanteren. Z17 ziet geen andere mogelijkheid dan deze persoon te vermoorden. Dit kost hem niet veel moeite door zijn harde opleiding in het gebruik van vuurwapens en moordtechnieken. Wanneer de vrouw van wie hij houdt hem bovendien vraagt haar man te doden stemt hij toe. Tijdens deze daad wordt hij betrapt door een politieagent. Hij heeft geen andere keuze dan snel te handelen en deze persoon eveneens te vermoorden.
   Door kleine foutjes zit de politie hem al snel op de hielen en hij besluit de achtergehouden drugs te verkopen om het nodige geld te bekomen om te kunnen vluchten. De man aan wie hij het verkoopt blijkt een pseudo-koper te zijn van de Gerechtelijke Brigade Brussel. Hij wordt uiteindelijk gearresteerd. Heel het verhaal wordt verteld in flash-backs terwijl hij zijn verhaal verteld aan zín overste, de kolonel.
  3. Kortom, het gaat over ...
   Het gaat over een rijkswachtadjudant voor wie de grens tussen wettelijkheid en misdaad vervaagt, wat hem via moord naar de ondergang leidt.
   De auteur vestigt hierop de aandacht op de volgende manier:
   Hij laat Max Diemen zelf zijn relaas doen zodat je als lezer rap door krijgt dat hij niet veel aandacht besteedt aan het feit of zijn daden nu wettelijk zijn of niet. Hij voelt totaal niet mee met zín slachtoffers en dat merk je door het gebruikte vertelperspectief heel goed.
  4. Heb je op de stijl van de auteur gelet? Vond je zijn schrijfstijl vlot of niet? En waaraan lag dat volgens jou? Illustreer met een paar voorbeelden.
   Ik vond de schrijfstijl heel vlot. Het is goed dat bepaalde termen (GP, DEA, Wilco, ...) achteraan in het boek worden uitgelegd want anders zou het boek moeilijker te begrijpen zijn. Ook is het goed dat er af en toe een soort pauze wordt ingevoerd onder de vorm van stukjes waarin de reacties van de kolonel worden beschreven.

 4. Ik oordeel, maar veroordeel niet ...
  1. Dit verhaal lijkt mij geloofwaardig, omdat ...
   omdat het heel denkbaar is dat iemand die dag in dag uit te maken krijgt met mensen die fortuinen verdienen met drugs de verleiding niet kan weerstaan. Zeker als die persoon opgeleid is om genadeloos te zijn, contacten heeft in het milieu en verschillende gevechtstechnieken beheerst.
  2. Het behandelde onderwerp is actueel ...
   Omdat men ook vandaag volop strijdt tegen de drugbaronnen en het ook vandaag veel voorkomt dat een rijkswachter zich bezig houdt met illegale praktijken
  3. Het boek beantwoordt aan mijn verwachtingen (zie 1b)
   Het beantwoordt aan mijn verwachtingen want het boek is spannend en het gaat inderdaad niet over de klassieke held zonder zwakke kanten. Z17 is egocentrisch, hebzuchtig en roekeloos en dat drijft hem naar de ondergang.
   De auteur heeft die titel gekozen omdat ...
   omdat het hoofdpersonage niet meer het verschil ziet tussen Z17, de pseudo-drugkoper, en Max Diemen, wie hij echt is. Hij blijft steken in de roekeloze rol van Z17. Ik vind het een goede titel.
   Ik zou liever een andere titel gezien hebben, bijvoorbeeld ..........
  4. De auteur heeft het boek naar mijn zin laten eindigen:
   Je weet wat er gebeurd is en je weet dat Z17 dankzij de Amerikanen niet officieel vervolgd zal worden en dat hij weer aan het werk moet. Het boek eindigt op de juiste manier op het juiste moment.
   De auteur heeft het boek niet naar mijn zin laten eindigen:
   * Ik had een ander slot verwacht, namelijk ...
   ..........
   * Ik had dit boek eerder laten eindigen, namelijk ...
   ..........
   * Ik had er nog bij verteld dat ...
   ..........
  5. Het boek boeit mij.
   Het doet mij denken aan iets mat ik al meegemaakt heb, namelijk ...
   Het doet mij niet echt denken aan iets wat ik al heb meegemaakt (ik heb nog niet zoveel mensen vermoord of zo) maar toch heeft dit boek me geboeid omdat de auteur duidelijk weet waarover hij schrijft.
   Het doet mij denken aan een lied, een film, een ander boek, een schilderij, meer bepaald aan ...
   Het boek deed men niet echt denken aan een lied, film, boek of een schilderij.
  6. Het boek heeft mij eerder verveeld omdat ...
  7. De volgende gedachte/idee heeft mij tijdens het lezen getroffen en die wil ik best wel in mijn geheugen bewaren :

 

1470 verslagen
Voor wat hoort wat...

Heb je ook nog verslagen liggen!
Stuur ze dan naar
verslagen@internetcollege.nl

 


Achternaam auteur
Titel

 

 

 • Homepage
 • Verslagen

 • Nederlands
 • Engels
 • Duits
 • Frans
 • Spaans
 • Aardrijkskunde
 • Scripties, werkstukken & spreekbeurten

 • Top 10 totaal
 •  

   

  Zoeken op auteur

 • Hermans, Willem Frederik
 • Hermans
  ... of een deel van de naam
 • Zoeken op titel

 • De donkere kamer van Damokles
 • Damokles
  ... of een deel van de titel
 •  

   

  Gebruik deze boekverslagen als naslagwerk en lever ze niet in bij de leraar. De meeste leraren zien dat ze niet van jou zijn of kennen deze uittreksels al.
  De boekverslagen zijn niet beoordeeld op kwaliteit, maar zijn bedoeld als naslagwerk. Er kunnen dan ook fouten in zitten. Aan deze teksten kunnen geen rechten ontleend worden en mogen alleen op eigen verantwoordelijkheid gebruikt worden.

   

     [ Begin van deze pagina | Help | Site's toevoegen | Terug | Home Page ]
  Het Internet College is de virtuele school van de Digitale Stad.
  Opmerkingen kunnen gestuurd worden naar het Internet College.
  Copyright © 1997, 1998 Sjoerd Huyg