Make your own free website on Tripod.com
http://www.scholieren.com/
Kwaliteit:Nationaliteit auteur:Taal uittreksel:Andere uittreksels van© 1998
2 van de 5nlnl MultatuliScholieren.COM
Uittreksel van De geschiedenis van den Javaan Sa´djah
Multatuli

Gebeurtenissen
Het verhaal speelt zich af tijdens de gezagvoering van Nederland in Nederlands-IndiŰ. Daar woonden, in Lebak, Sa´djah en Adinda. Zij waren door elkaars vader aan elkaar uitgehuwelijkt. Het verhaal begint als Sa´djah ongeveer zeven jaar oud is. De buffel van zijn vader werd afgenomen door het distriktshoofd. Twee jaar later gebeurt hetzelfde met de tweede buffel. De volgende buffel was wel niet zo goed als zijn voorgangers, maar redde toch het leven van Sa´djah door een tijger te doden. Sa´djah's vader vluchtte nadat deze buffel geslacht was omdat hij bang was dat hij gestraft zou worden nu hij geen inkomsten meer had en de landrente niet meer kon betalen. Sa´djah was toen vijftien jaar. Hij besloot om werk te zoeken in Batavia. Eerst ging hij naar Adinda, zijn toekomstige vrouw, om afscheid van haar te nemen. Zij spraken af om na zesendertig manen elkaar terug te zien onder een boom. Toen hij aankwam in Batavia werd hij meteen aangenomen als bediende en raakte gewend aan de rijkdom daar. Hij vertrok na drie jaar met dertig spaanse-matten, genoeg om drie buffels voor Adinda te kopen. Op de weg terug dacht hij alleen maar aan Adinda en luisterde niet naar wat men hem vertelde. Zo hoorde hij niet dat het nieuwe distriktshoofd een veel mildere was en dat er in zijn woonplaats veel veranderd was. Toen hij 's nachts de boom bereikte vond hij Adinda niet, maar hij bleef op haar wachten. De volgende dag bleef hij wachten, maar Adinda zag hij niet. Op het laatst rende hij het dorp in en begon te zoeken, maar vinden deed hij haar niet, zelfs haar huis niet. Ook vond hij zijn eigen familie niet. Sa´djah luisterde niet naar wat men hem vertelde: over zijn vader die gevlucht was en gestorven was in de gevangenis, over zijn moeder die van verdriet gestorven was en over Adinda die met haar vader gevlucht was naar een plek waar opstandelingen kwamen. Uiteindelijk barstte hij in een gelach uit en een oude vrouw neemt hem mee naar haar huis. Toen het weer wat beter met hem ging, vertrok hij naar de opstandelingen en sloot zich bij hen aan om Adinda te zoeken. Op een dag liep hij door een dorp van opstandelingen dat het Nederlandse leger platgebrand had. Hij vond het lijk van Adinda's vader en even later ook het mishandelde lijk van Adinda. Doodongelukkig stortte hij zich daarop in de bajonetten van de soldaten en stierf.

Personages

 • Sa´djah. Hij is de hoofdpersoon van dit verhaal. Hij groeide op in een arm deel van IndonesiŰ. In het verhaal komt vooral zijn verlangen naar zijn vrouw naar voren.
 • Adinda. Het meisje dat de vrouw van Sa´djah had moeten worden. Zij maakte kleden.

  Kenmerken van de Romantiek
  Dit verhaal is romantisch omdat je duidelijk kan zien dat de schrijver in onvrede leefde met het hier en nu, namelijk de toenmalige situatie in Nederlands-IndiŰ. Dit verhaal is een soort protestverhaal. Het verhaal is somber en pessimistisch, wat ook kenmerken zijn van de romantiek. Een ander kenmerk is dat de schrijver mystificatie gebruikt, hij houdt het schrijverschap geheimzinnig. Ook een kenmerk is dat dit een verhaal is dat afspeelt in een ver land in een exotische sfeer, maar dit kenmerk slaat eigenlijk niet op dit verhaal omdat het meer een protestverhaal is.

  Idee van de Schrijver
  De schrijver gebruikt dit verhaal om te protesteren tegen de Nederlandse regering die volgens hem verkeerd bezig was in Nederlands-IndiŰ.

  Meer over Multatuli vind je bij het Coster huis.

  Commentaar emailen naar m.geerars@tip.nl.