http://www.scholieren.com/
Kwaliteit:Nationaliteit auteur:Taal uittreksel:Andere uittreksels van© 1998
3 van de 5nlnl Remco CampertScholieren.COM
Uittreksel van Somberman's actie
Remco Campert

Algemene gegevens
1. De titel van het boek is :"SOMBERMAN's ACTIE." Het is geschreven door Remco Campert. Remco Campert is in 1929 te Den Haag geboren. Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van de boekenweek van 1985 door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Het boek is een beschrijving van een periode uit het leven van Somberman. Deze man is werkeloos en verveelt zich thuis dood. Hij is jaloers op zijn vrouw die wel werk heeft.

2. Het boek is niet onderverdeeld in hoofdstukken, wel zijn er hier en daar in het boek aparte alinea's gemaakt. Deze alinea's zijn aangegeven door eerste paar woorden van de nieuwe alinea vet te drukken.

3. Somberman is werkeloos en zit dagen lang thuis te niksen. Hij werd, samen met nog 500 anderen, werkeloos doordat het warenhuis waar hij werkte failliet ging. Met zijn vrouw Bezig, die wel werkt, heeft Somberman altijd ruzie en ze groeien steeds verder uitelkaar. Hij denkt dat Bezig meer van de barkeeper Harry houdt dan van hem. De enige vriend die Somberman heeft is de dagdromer Domoor. Deze leidt met zo'n saai leventje als Somberman en valt bij Bezig niet erg in de smaak. Op een dag gaat Somberman naar de kapper. Hier ontmoet hij een man, Blufkaak genaamd, die hem zijn visie op de maatschappij geeft. Blufkaak zegt dat het zo niet verder kan, hij vindt dat er iets moet gebeuren. Blufkaak vertelt Somberman iets over zijn zoon Lubbe, die iets probeert te doen aan het huidige leven. Dat doet hij door huizen te kraken en te bezetten. Een paar dagen later ontmoet Somberman in een café het barmeisje Soeza, zij geeft haar mening op het leven. Somberman voelt zich tot haar aangetrokken en nodigt haar uit voor een etentje. Zodoende komt hij vaak naar het café, waar hij op een keer Blufkaak en zijn zoon Lubbe ontmoet. Ze hebben het weer over de huidige maatschappij. Lubbe vertelt Somberman dat ze van plan zijn om het warenhuis te bezetten waaruit hij ontslagen is en Lubbe vraagt hem of hij meedoet met de bezetting. Somberman twijfelt eerst, maar stemt na een tijdje toch toe. Hij moet zich op een middag melden in een cafetaria, waar het hele plan uitgelegd wordt aan alle mensen die mee doen. De bezetting volgt en er komen camera mensen van het journaal naar het warenhuis toe om een reportage te maken. Via het journaal volgt Domoor alles en net als hij naar het warenhuis toe wil gaan wordt er aangebeld. Domoor doet open en wordt neergestoken door een overvaller. De bezetting in het warenhuis gaat door. Somberman ziet allerlei dingen van de tijd toen hij nog in het warenhuis werkte. Net als hij een stapel papieren in de fik wil steken wordt hij opgepakt door de politie en de bezetting is beëindigt. Somberman krijgt een gevangenis straf. Na de straf gaat zijn saaie leventje weer gewoon door. Alleen nu is hij zijn vriend Domoor kwijt.

4. Het verhaal speelt zich binnen enkele weken af. Het is wel chronologisch. Flashbacks zitten er niet in. Wel zitten er enkele terugblikken in van Somberman, op de momenten dat hij terugdenkt aan de tijd dat hij in het warenhuis werkte.

5. Enkele belangrijke ruimtelijke elementen zijn:
-De plaats waar de hoofdpersoon woont. In welke stad het verhaal zich afspeelt wordt niet vermeldt. Wel vermoed ik dat het zich in een grote stad plaatsvindt, omdat er gepraat wordt over krakers en grote warenhuizen.
-Het Warenhuis. Hieraan denkt de hoofdpersoon vaak terug.
-Het Café. Hier wordt hij een beetje verliefd op het barmeisje en ontmoet hij een kraker.
-Het Hotel. Zijn vrouw werkt hier en Somberman komt vaak even op bezoek om te vragen hoe het zijn vrouw Bezig gaat.

6. Personen. (De namen van de mensen in het boek geven al vaak aan hoe ze zijn en denken.)
-SOMBERMAN : het is een saaie man die wil dat er eens iets gebeurt in zijn leven, maar hij weet niet hoe hij dat voor elkaar moet krijgen. In het hele boek ontmoet hij allerlei mensen die hun mening geven over het leven.
-DOMOOR : de vriend van Somberman. Hij is ook ontslagen uit het warenhuis en leidt een net zo'n saai leventje als Somberman. De dag brengt hij door, door een beetje te gaan wandelen, hier en daar eens op bezoek te gaan en lekker lui voor de TV te liggen.
-BEZIG : de vrouw van SOMBERMAN. Zij heeft een baan in een hotel, waar zij receptioniste is. Somberman denkt dat een man van het hotel achter haar aan zit en komt daarom vaak even bij het hotel om te kijken hoe de vork in de steel zit.
-LUBBE : één van de leden van een krakersbende die de maatschappij omver willen werpen door huizen en panden te bezetten.

7. Er is een opvallend perspectief, het heeft een alwetende verteller die objectief is en alleen als het om Somberman of Domoor gaat subjectief wordt, je kent alleen hun gedachten en gevoelens. Er is een perspectief wisseling tussen Somberman en Domoor.

8. De motieven zijn :
-Ontslag (*)
-Jaloezie (*)
-Verveling (*)
-Werkeloos (*)
-Vriendschap
-Kraken
(*) : De belangrijkste motieven.

9. Het thema is:"De problemen die ontstaan, zoals verveling en jaloezie, als iemand ontslagen wordt."

10. Remco Campert blijft te lang bij een onderwerp stilstaan, hierdoor wordt het boek echt saai. Hij beschrijft de dingen te gedetailleerd, bijvoorbeeld de keer dat Domoor naar de groenteboer moest, wordt er erg uitvoerig verteld wat hij doet en koopt. Terwijl deze scene helemaal geen functie in het verhaal heeft.

11. Het is een sociale- of zedenroman. Het gaat namelijk over het leven van de figuur Somberman, hoe hij met zijn vrienden en de dingen in het leven omgaat.

PERSOONLIJK OORDEEL
Toen ik de korte inhoud van het boek gelezen had dacht ik, dit is vast wel een leuk boek, maar dit is helaas niet uitgekomen. De inleiding is veel te lang, toen ik op bladzijde 80 van de 94 bladzijden aan het lezen was, dacht ik nog steeds dit is de inleiding. De opbouw van het verhaal naar de climax toe is veel te lang. Ergens achterin het boek wordt eindelijk begonnen over de Actie van Somberman. Het slot komt, in verhouding tot de rest van het verhaal, veel te snel. Als Somberman eindelijk tot actie overgaat, is het boek al bijna uit. De beschrijvingen van karakters, ruimte en gesprekken zijn veel te uitvoerig, hierdoor wordt het boek ontzettend saai en langdradig. (zie 10.) Schokkend in dit boek vond ik de scene waarin een jongen aanbelt bij Domoor, deze doet open en wordt de jongen doodgestoken. Deze scene vond ik niet in dit verhaal passen.

Commentaar emailen naar uittreksels@scholieren.com.

Niets van deze pagina mag zonder medeweten van de auteur op welke wijze dan ook herpubliceerd worden.