Van den Vos Reynaerde |
Anoniem (Willem en/of Arnout) |
|
Geschreven door: | R. E. |
Taal: | Nederlands |
Vak: | Nederlands |
Soort: | Uittreksel |
|
Van den Vos Reynearde
VOORWERK
VAN DEN VOS REYNAERDE
Het boek heeft 60 bladzijden. Op de voorkant zie je een vos die een haan opvreet.
SAMENVATTING
Het boek begint met de mededeling dat koning Nobel (de leeuw) hofdag wil houden. Hij rekent erop dat iedereen komt, maar Reinaert komt niet. Iedereen doet beklag over hem bij de koning en ze zijn het er dan ook over eens dat Reinaert gedagvaard moet worden.
Als eerste gaat Bruun (in middelnederlands Brune) de beer hem halen. Maar Reinaert houdt hem voor de gek door te zeggen dat er bij de timmerman in een boomstronk heerlijke honing zit. Bruun gaat er naar toe maar komt klem te zitten. De timmerman komt achter hem aan en wanneer Bruun zich losscheurt verliest hij zijn oor en beide wangen. Ook blijven zijn voorpoten vastzitten waardoor hij haast niet meer kan lopen.
Als tweede gaat Tibeert de kater. Hij is niet zo sterk maar wel erg wijs. Maar ook hier blijkt weer dat Reinaert iedereen te slim af is. hij lokt hem naar het huis van de pastoor waar hij wel eens kippen pikt. Er is daarom een val gezet om de dief te vangen. Als Tibeert door het gat kruipt, komt hij in de strik vast te zitten. De familie van de pastoor komt naar buiten en slaat hem. De pastoor staat zelf helemaal naakt buiten en wordt door Tibeert een van zijn ballen afgebeten. Daardoor laten ze hem met rust en weet hij te ontsnappen.
Dan wordt hij voor de derde keer gedagvaard door zijn neef Grimbeert. Hij gaat uiteindelijk de volgende dag mee omdat hij anders vogelvrij zou worden verklaard. Reinaert biecht bij Grimbeert zijn zonden op en gaat verder naar het hof. Daar zou hij gehangen worden. Maar Reinaert is ze ook hier weer te slim af en weet met een leugenachtig verhaal te vertellen dat Bruun de beer het koningschap zou willen overnemen met behulp van een schat die Reinaert's vader (inmiddels overleden) had.
Reinaert verteld dat hij die schat heeft gestolen en zo Bruun niet aan de macht is gekomen. Bruun wordt geboeid samen met zijn partner Izengrijn die ook mee zou hebben gedaan.
Reinaert gaat zogenaamd op bedevaart, hij wordt Pelgrim. Daarvoor krijgt hij een pelgrimtas die gemaakt is van het vel van de rug van Bruun. De schoenen 'krijgt' hij met behulp van de koningin van Izengrijn en zijn vrouw (De schoenen die hij krijgt zijn de onderkant van de poten, waar dat taaie vel zit). Nu gaat hij op bedevaart. Cuwaert en Belijn lopen met hem mee naar zijn hol waar hij afscheid van vrouw en kinderen gaat nemen. Cuwaert echter gaat mee naar binnen waar hij wordt vermoord. Belijn wordt teruggestuurd met een 'brief' van Reinaert. De brief ligt zgn. onderin de pelgrimtas. Maar daarin zit het hoofd van de vermoorde Cuwaert. Belijn gaat hiermee naar het hof maar daar komt men erachter.
Bruun en Izengrijn worden vrijgelaten en zij mogen Belijn en zijn familie 'bezitten' omdat hij Cuwaert zou hebben verraden. Men denkt dit omdat hij met de brief naar het hof komt maar eerst verteld dat Reinaert de brief heeft geschreven op zijn aanwijzingen.
ANALYSE EN INTERPRETATIE
TITELVERKLARING
Het boek gaat over de gebeurtenissen die Reinaert de vos meemaakt.
GENRE
Het boek is een fabel. De dieren spelen er de hoofdrol in. Maar deze dieren vertegenwoordigen eigenlijk mensen. Maar aangezien je daar vroeger niet openlijk over kon schrijven heeft men het m.b.v. dieren gedaan.
MOTIEVEN, THEMA
Enkele motieven zijn:
- De pelgrimtas waarin ook Cuwaerts hoofd in wordt vervoerd.
- Het liegen en bedriegen van Reinaert, hierdoor weet hij zich steeds weer uit elke situatie te redden.
Het thema is: Zolang je listig genoeg bent, redt je je overal wel uit.
OPBOUW, STRUCTUUR, SPANNING
De gebeurtenissen worden chronologisch verteld, er zijn geen flash-backs. Het boek heeft geen hoofdstukken maar af en toe komt er een verteller tussendoor en dan begint er weer een nieuw deel. Het boek heeft een verhaallijn, die rondom Reinaert. De spanning in het boek is wel aardig. Er zijn heel veel spannende gebeurtenissen en die worden best wel spannend verteld, ook al kan je van te voren raden dat het slecht zal aflopen met degene die met Reinaert meegaan. Het verhaal begint bij het begin, je maakt eerst a.h.w. kennis met de belangrijkste personen. Het boek heeft een open einde. Je weet niet echt hoe het met Reinaert afloopt, of men hem later nog te pakken krijgt, of de koning nog achter de schat aangaat enz.
PERSONAGES
De hoofdpersoon is Reinaert. Hij heeft een vrouw en kinderen en heeft het met iedereen slecht voor. Hij steelt kippen, eenden enz. Vervolgens eet hij ze op (samen met zijn familie).
Ondanks dat Reinaert iedereen vernedert en pijn doet krijg je toch wel een bepaald begrip voor hem, ook al is het niet goed te keuren wat hij doet. Maar de manier waarop hij ze te grazen neemt is zo goed dat je hem gewoon 'aardig' gaat vinden op een gegeven moment.
Dan zijn er nog heel veel bijpersonen, die elke keer alleen maar blijven klagen over wat Reinaert hen allemaal wel heeft aangedaan en hoe graag ze hem zouden willen hangen. Hieronder noem ik er een paar die het meeste in het boek voorkomen.
Bruun, Tibeert, Izengrijn, koning Nobel, Cuwaert en Grimbeert
TIJD
Het verhaal 'Van den vos Reinaerde' werd na alle waarschijnlijkheid tegen het einde van de 12e eeuw geschreven. Het verhaal is pas rond 1400 voor de eerste keer opgeschreven een halve eeuw later ook, maar dat werd pas in 1907 gevonden.
Het verhaal duurt een aantal dagen, het is niet goed te zeggen hoeveel ongeveer. De verhaaltijd is langer dan de verteltijd.
Het boek wordt chronologisch verteld, er zitten geen flash-backs in. Wel worden soms sprongen in de tijd gemaakt, dat is wanneer de verteller tussendoor komt.
VERTELSITUATIE
Het boek wordt verteld in de alwetende vertelsituatie, je wordt d.m.v. een verteller door het boek heen geloodst.
RUIMTE
Ruimtes die belangrijk zijn in het boek zijn:
- Het hof van de koning, hier wordt Reinaert terecht gesteld.
- Diverse plekken waar Reinaert zijn 'vrienden' vernedert.
- Reinearts kasteel, waar hij zich kan beschermen tegen Bruun en Tibeert die hem komen ophalen.
TAALGEBRUIK EN STIJL
Het boek is geschreven in het middelnederlands. Dat is soms wel lastig te begrijpen. Als ik er dan ook echt niet uitkwam, heb ik gebruikt gemaakt van een 'vertaald' werk van 'Van den vos Reynaerde'. De nadruk ligt in het boek op de gebeurtenissen en niet op de gedachten en gevoelens. Alles wat er gebeurt is belangrijk voor de loop van het verhaal.
TEKSTBELEVING
Het onderwerp is duidelijk, het gaat over een vos, die iedereen te schande maakt om er zelf plezier van te hebben, hij geniet van hetgeen als hij anderen ziet lijden.
De gebeurtenissen worden wel geloofwaardig verteld en daarom denk ik ook dat zoiets vroeger echt gebeurd is, alleen dan niet bij de dieren maar bij de mensen zelf. Er komen veel dramatische gebeurtenissen in voor, Bruun wordt verminkt, Izengrijn 'verliest' zijn schoenen enz.
Het verhaal is niet ingewikkeld opgebouwd. De tijd verloopt zoals in werkelijkheid en af en toe wordt er een sprong(etje) in de tijd gemaakt.
Je krijgt een goed beeld van verschillende personages zoals Reinaert en de koning, ook al wordt er meer in gegaan op de gebeurtenissen. Je krijgt een goed beeld van ze, omdat de gebeurtenissen heel uitvoerig worden beschreven en goed verteld wordt, wat er allemaal gebeurd en zo dus ook verteld wordt wat ze meemaken.
Het taalgebruik is niet moeilijk als je bepaalde woorden opzoekt in een 'vertaald' werk.
|
|
|
1470 verslagen |
Voor wat hoort wat...
|
|
Zoeken op auteur
|
Zoeken op titel
|
|
Stuur ze dan naar
verslagen@internetcollege.nl