http://www.scholieren.com/
Kwaliteit:Nationaliteit auteur:Taal uittreksel:Andere uittreksels van© 1998
4 van de 5nlnl Ferdinand BordewijkScholieren.COM
Uittreksel van Bint
Ferdinand Bordewijk

Titel
Bint

Auteur
Ferdinand Bordewijk

Uitgeverij
Amsterdam, 1993, 28e druk (1e druk 1934)

Opdracht
Aan mijn rector en zijn staf. (Bordewijk is zelf leraar geweest.)

Samenvatting
De Bree is leraar. Hij vervangt een leraar op de school van Bint. Op de eerste dag is zijn eerste klas 4D, de hel genaamd. Dit is een verschrikkelijke klas, wat ook al blijkt uit de namen: Neutebeum, De Moraatz. De 'kinderen' worden beschreven als beesten: "Daar was de ontzaglijke, bruine sprinkhaan Neutebeum". De Bree verklaart de klas meteen de oorlog: dit is manier om de klas in de hand te houden. Aan Keska, een andere leraar, heeft De Bree meteen een hekel: hij te lomp. De Bree gaat naar zijn volgende klas. Dit is een redelijk normale klas, maar toch heeft De Bree meteen een hekel aan één van de leerlingen: Jérome Fléau. Op de eerste strafdag, uiteraard voor leerlingen uit de hel, weet De Bree al dat hij ook een hekel heeft aan de conciërge en de werkster. Hij vraagt zich af waarom Bint deze hier nog laat werken. De Bree hoort van Remigius, een andere leraar, dat Bint zijn systeem 5 jaar geleden heeft ingevoerd. Hij riep toen alle leraren bijeen en vertelde hen dat hij vanaf nu 'stalen tucht' eiste. De nieuwe leraren werden sindsdien zorgvuldig door Bint uitgekozen en gevormd.

Er is een rapportenvergadering: alleen het eerste cijfer telt voor Bint. Er wordt een cijfer gegeven voor de algemene indruk. In één van De Bree's klassen, de grauwe klas, is er iemand met een onvoldoende schoolcijfer die zichzelf dreigt te doden: Van Beek. Bint maakt hen allen duidelijk dat het hem niets kan schelen. Ook het geval Fléau wordt besproken. Bint wil hem van school hebben, omdat hij al lang onrust stookt. Van Beek pleegt inderdaad zelfmoord en er komt een oproer. De hel slaat de oproer neer; Bint is trots op hen. Fl‚au is van school af, evenals de conciërge (hij had meegeholpen met de oproer) en de werkster.

Er komt een klassereis en De Bree neemt de helft van de hel mee naar België. De Bree vindt dit duidelijk prachtig om te doen. Op een gegeven moment moeten ze een kortere weg nemen, omdat één van de leerlingen een langere toch niet aankan. Twee leerlingen nemen stiekem toch de langere weg: ze houden vast aan Bints plannen. Een tijd later komt de conciërge bij De Bree bedelen om geld, maar De Bree stuurt hem weg. De Bree gaat de school verlaten, maar Bint vraagt hem of hij niet nog langer wil blijven. De Bree wijst dit in eerste instantie af, maar thuis schrijft hij Bint een briefje waarin hij zegt dat hij de baan toch accepteert.

Op de eerste dag van het volgende jaar hoort De Bree dat Bint zijn ontslag heeft genomen. Iedereen weet dat Van Beek de oorzaak is. De Bree gaat vervolgens verder met 5C, de hel. Deze klas is nog niets veranderd. De Bree gaat nog langs bij Bint, maar hij wordt aan de deur geweigerd.

Titelverklaring
Roman van een zender: Bint is de zender in dit verhaal. Zijn boodschap is dat hij, met behulp van stalen tucht, 'reuzen' wil kweken. Hij wil dat mensen later zeggen: die komt van de school van Bint.

Bint heeft ongeveer 75 bladzijden. Om de paar bladzijden begint een nieuw hoofdstuk; deze hoofdstukken hebben echter meer weg van paragrafen, aangezien het begin niet op een nieuwe bladzijde staat.

Vertelperspectief
Personaal, gezien door de ogen van De Bree.

Motieven
Leidmotief:
- de karakterisering van een klas als een hel
- De Bree's vermeende a-seksualiteit

Literair-historisch motief
Iemand die geheel in de ban raakt van een bepaalde gedachtengang.

Thema
- de samenleving balanceert op de rand van verwildering
- tucht

Verhaalfiguren
De Bree (flat); leraar, tijdelijke kracht, hij volgt Bint, hij verdenkt zichzelf van a-seksualiteit, hij is trots op de hel, hij ziet leerlingen als monsters .

Bint (flat); directeur van een school, sinds 5 jaar eist hij stalen tucht om 'reuzen' te kweken, hij beschouwt de hel als zijn meesterwerk, hij verdwijnt op het einde vanwege de zelfmoord van ‚‚n van zijn leerlingen (dat liet hem overigens koud).

De hel (type); 4D, een verschrikkelijke klas met vreemde namen (Neutebeum, De Moraatz), de klas wordt beschouwt als Bints meestwerk.

Stijl
Kort en zakelijk.

Geschreven door Joost Cogels. Commentaar emailen naar J.Cogels@wxs.nl.

Niets van deze pagina mag zonder medeweten van de auteur op welke wijze dan ook herpubliceerd worden.