Boekverslagen



Inhoudsopgave

Inleiding/voorwoord

We hebben voor een schrijver gekozen omdat je dan toch in dezelfde schrijfstijl blijft en bij W.F. Hermans ook ongeveer dezelfde onderwerpen. We hebben voor W.F. Hermans gekozen omdat hij bij ons bekend was en zijn boeken werden aangeraden. Er waren veel bekende titels waar we wel eens van gehoord hadden en eindelijk weleens zouden willen lezen. Dat kwam mooi uit nu we toch een map moesten maken.
We hadden in eerste instantie besloten om De zegelring, Het behouden huis, De donkere kamer van Damocles en Wonderkind of een total loss te bespreken. Maar toen we het boek De donkere kameer van damocles zagen dachten we dat we al onze tijd alleen al voor deze pil nodig hadden. dat viel hartstikke mee want je leest heel gemakkelijk door het boek heen.
Toen hadden we een tweede probleem: toen we aan Wonderkind of een total loss wilden beginnen, bleek het een bundel met drie novellen te zijn. Dit is niet erg handig om in een map te doen dus hebben we dat boek omgeruild voor Nooit meer slapen. Dit bleek al gauw iets makkelijker voor de map te zijn. We hebben er tot nu toe veel zijn in om een degelijk stukje werk op tijd te leveren dus we zullen wel zien wat er van komt...

Biografie van Willem Frederick Hermans

1921-1996

Op 1 september 1921 werd Willem Frederick Hermans geboren in Amsterdam. Hij is tweede en laatste kind van Johan en Henrika Hermans. In 1927 vindt hij de electro magnetische rem uit. Pas in 1932 komt hij erachter dat deze uitvinding al eerder door iemand was gedaan en schrijft in 1979 hierover een boek "Scheppend nihilisme" geheten. Hij studeerde van 1933 tot 1940 aan het Barleusgymnasium. Tussentijds, twee jaar voor zijn afstuderen wordt hij lid van de letterkundige vereniging DVS en wint de eerste prijs in een opstellenwedstrijd. Hij gaat dan tegen zijn zin op aandrang van zijn vader sociografie studeren. Hetzelfde jaar plegen zijn zus en zijn neef zelfmoord wat terug komt als thema in het boek "Ik heb altijd gelijk". Een jaar na het Barleusgymnasium stapt hij over naar de studie fysische geografie. Hij doet kandidaatsexamen en schrijt intussen gedichten en verhalen. Ook verschijnt zijn eerste roman "Conserve".
Van 1946 tot 1948 is hij redacteur van Criterium. Twee jaar later legt hij zijn doctoraal examen af en treedt in het huwelijk. Hij wordt dan redacteur van Podium. In 1952 wordt er een proces tegen hem gevoerd vanwege zijn boek "Ik heb altijd gelijk" omdat dit kwetsend zou zijn voor Roomskatholieken. Hiervan wordt hij vrijgesproken.
Drie Jaar later gaat hij werken als fysisch geograaf, onder andere in Scandinavie. Dan wordt zijn zoon Rupert geboren. Weer drie jaar later wordt hij benoemd tot lector fysische geografie aan de Groningse Universiteit.
Op een gegeven moment raakt hij in conflict met zijn uitgever G.A. van Oirschot over het herdrukken van boeken en zijn honorarium. Zijn verdere werken worden nu bij de Bezige Bij gepubliceerd.
In 1963 wordt zijn roman "De donkere kamer van Damocles" verfilmd onder de titel "Als twee druppels water" en drie jaar later krijgt hij de Vijverbergprijs voor zijn roman "Nooit meer slapen". Hij weigert deze prijs en laat hem overmaken aan de actie "Eten voor Afrika" en ook in 1972 weigert hij de P.C. Hooft prijs. In 1973 neemt Hermans ontslag als lector en vestigt zich als schrijver in Parijs. Vanuit Parijs verzorgt hij drie jaar lang onder het pseudoniem Age Bijkaart een wekelijkse rubriek in het Parool, gebundeld onder de titel "Boze brieven van Bijkaart".
In 1977 vindt er een bekroning plaats van zijn oeuvre met de grote prijs der Nederlandse letterkunde, die aan hem wordt uitgereikt door de Belgische koning in Brussel. Een tijd later, in 1986 zijn exposities van foto's van zijn hand te zien in het Stekelijk Museum te Amsterdam. Maar een jaar later wordt hij in Amsterdam als ongewenst persoon verklaard, omdat hij de culturele boycot tegen Afrika aan zijn laars lapte. Dan verhuist hij naar Brussel.
In 1990 wordt Hermans benoemd tot ere doctor in de letterkunde en wijsbegeerte aan de Universiteit van Luik en drie jaar later is hij weer welkom in Amsterdam, waar hij het boekenweekgeschenk "In de mist van het schimmenrijk" presenteerde.

Nawoord

Het leek ons in het begin best wel moeilijk maar dit blijkt achteraf gezien toch wel mee te vallen. Er waren helaas een paar probleempjes. Ten eerste hebben we een boek om moeten ruilen, zoals in het voorwoord staat. Ten tweede viel De donkere kamer van damocles hartsikke mee om te lezen maar niet om te bespreken. We hebben dan ook van 's morgens tot 's avonds alleen al aan de samenvatting van het boek gezeten. De achtergrondinformatie viel wel mee. We hebben dan wel veel informatie bij elkaar kunnen zetten omdat we genoeg stof hadden om over te schrijven. De planning was een belangrijk punt, maar we zijn er met z'n allen toch uit gekomen nadat we het uitvoerig besproken hadden.. Helaas was het op het eind toch kiele kiele met de totale afwerking van de map maar gelukkig is het allemaal toch nog goed gekomen.
We hebben met veel plezier aan de map gewerkt en hopen dat een eventuele lezer deze map interessant en informatief genoeg vindt.

[ Begin van deze pagina | Ander boekverslag | Site's toevoegen | Terug | Andere Taal | Home Page ]
Meer informatie over copyright!
Het Internet College is de virtuele school van de Digitale Stad.
Geschreven door: Willem Jan Jacobs, september 1997
Meer informatie en copyrights ©